​Helpende Handen voorziet in behoefte​

Dé webservice voor alle inwoners in de gemeente Twenterand – Helpende Handen – is nu één jaar in de lucht. ZorgSaam Twenterand, die deze webservice lanceerde, is tevreden over de resultaten. Met name de zogenoemde sociale kaart functioneert goed.

Sociale kaart: voorzieningenoverzicht

Op 23 juni vorig jaar werd Helpende Handen - een voor de gemeente Twenterand unieke website - feestelijk gelanceerd. Helpende Handen is een soort marktplaats voor inwoners van Twenterand waar men gratis een vraag kan stellen of hulp kan bieden. Daarnaast vindt men op deze website ruim 600 voorzieningen in de buurt. Beter bekend als de sociale kaart. Het gaat hierbij om voorzieningen die in Twenterand door zorgaanbieders, welzijnsinstellingen, vrijwilligersorganisaties en ondernemers worden aangeboden. Denk hierbij aan een boodschappenservice, activiteiten voor jong en oud, ondersteuning bij het op orde houden van de administratie en diverse vormen van zorg. Door simpele zoektermen in te typen en te filteren per kern blijkt de hulp vaak dichtbij te zijn.

Sinds de feestelijke lancering werd website Helpende Handen ruim 5.000 keer bezocht. Zowel inwoners als professionals vonden de hulp en ondersteuning die ze zochten. 

Helpende Handen Logo Cmyk

Digitale noaberschap

Helpende Handen maakt inwoners zelfstandiger doordat ze zelf (en dat kan ook anoniem) de hulp en ondersteuning kunnen zoeken die zij nodig hebben. Daar werkt de gemeente in het zgn. sociale domein steeds meer naar toe om zo de zorg- en hulpverleningskosten binnen de perken te houden. Hulp vragen of hulp bieden kan door een gratis advertentie te plaatsen of door op de website op zoek te gaan naar het bestaande aanbod. Lukt het niet passende hulp te vinden dan kunnen ze een beroep doen op de helpdesk van Helpende Handen: de Zorginformatie•punten van ZorgSaam Twenterand. Het afgelopen jaar werd er het meest gezocht naar hulp bij het boodschappen (doen), gezelschap, maaltijd, tuinonderhoud en dagbesteding. Er werden circa 30 hulpvragen geplaatst, waarvan de helft via directe matches of actieve benadering is opgelost. 

Hulp gezocht!

Ondanks dat het noaberschap in Twenterand nog wel aanwezig is kan de digitale weg naar Helpende Handen nog wel naamsbekendheid gebruiken. Daaraan zal de komende periode nog meer prioriteit worden gegeven. Hulp kunnen we altijd gebruiken. Zo zijn we op zoek naar inwoners die hun hulp éénmalig of vaker willen aanbieden. Uw hulp blijft namelijk hard nodig! Twijfelt u? Of wilt u meer informatie over deze vrijwillige inzet van hulp, bel dan (0546) 481 460.

Om de kans van slagen op een match te vergroten zullen de hulpvragen van Helpende Handen tevens via Facebook gedeeld worden, mits de hulpvrager daar toestemming voor geeft.