Uitleg Matthaüs Passion in CCK2

Maandag 20 maart is in CCK2 te Vriezenveen een uitleg van de heer Jaap de Vries over de Matthäus Passion. Hij zal samen met zijn vrouw het verhaal vertellen samen met prachtige beelden en muziek. Het begint om 14.00 uur.

De Matthäus Passion de eeuwige muzikale passie van Johann Sebastian Bach. In het bewogen leven van Bach kreeg hij al heel snel te maken met een nauwelijks te verwerken verdriet door het verlies van beide ouders binnen een jaar, juist in de lijdenstijd. Zijn levenslustige jeugd veranderde van de ene dag op de ander, zeer abrupt. Bach had nog een heel leven voor zich, maar wist zich in zijn leven te herstellen vanuit zijn geestelijke bagage in het Lutherse geloof. Evenwel de sporen van het weeszijn zijn terug te vinden in vele van zijn composities.

Met name in de Matthäus Passion met daarin de wellicht meest bekende aria "Erbarme dich". Bach schreef reeds de melodie toen het verdriet om het gemis van zijn ouders hem wel heel erg aangreep.

Anno 2017 staat de Matthäus Passion terecht nog steeds als nummer 1 in de Top Klassiek aller tijden. Wie zonder enige voorkennis een uitvoering wil meemaken komt nogal eens teleurgesteld thuis, na een drie uur durende uitvoering. Zulke ervaringen zijn begrijpelijk, immers zo'n machtig grote compositie is niet in één keer te bevatten en te doorgronden. Hiervoor is meer nodig zoals een gedegen uitleg.

In het verleden hebben vele gelovige luisteraars het bijwonen van de passie ervaren als een persoonlijke geloofsbelijdenis. Dit was voor de componist niet anders: Hij koesterde het werk aan zijn hart als zijn belangrijkste compositie. Het was  voor hem de getuigenis van zijn geloof in zijn Verlosser Jezus Christus.